visie op AgileWij hebben een belangrijk inzicht dat we met je willen delen: Lean Agile. Door Agile te omarmen maken we nog meer impact op het levensgeluk van Nederland. Onze LCG way is inmiddels verrijkt met de Agile filosofie. Daar zijn we dolgelukkig mee en delen we graag met jou.
 

Het 50-jarendoel van LCG is het levensgeluk van Nederland vergroten. Dat is waar wij elke dag met veel plezier ons bed voor uitstappen. Om dit doel te bereiken werken we continu aan drie elementen: ‘klant zijn is een feestje’, ’werk is inspiratie’ en een gezonde economie. Met de Lean filosofie als hoofdingrediënt in onze unieke aanpak (wij noemen dat de ‘LCG way’) hebben we - in samenwerking met onze klanten - mooie resultaten weten te bereiken. Tegelijkertijd merkten we dat we nog niet helemaal volledig waren in onze aanpak. We voelden dat er nog meer impact mogelijk was. Onze hypothese was dat het Agile gedachtegoed hierbij zou helpen. Dus zijn we gaan experimenteren, op onderzoek uitgegaan en hebben we intensief contact gehad met ons (klanten)netwerk. 

Wie heeft er in zijn kindertijd nou niet met LEGO gespeeld? Naast dat dit ontzettend leuk was en het je creativiteit een enorme boost heeft gegeven, heeft het ook een belangrijke basis gelegd voor jouw toekomstige Agile vaardigheden. 

 

 

Versimpelde weergave van de praktijk

 

Door LEGO te gebruiken als simulatie van de praktijk, wordt alles net even wat simpeler. De kern van het Agile werken krijgt hiermee de volledige aandacht. Het gaat over je doel bepalen, het werk plannen, afstemmen met partijen waarvan je afhankelijk bent. En je moet natuurlijk een werkend product opleveren dat je kunt evalueren met de klant. Kortom alle facetten van het Agile werken komen langs en hiermee krijg je een goed beeld van wat Agile voor jou en jouw organisatie kan betekenen.

Lean Agile Anne VennemannMama waarom is dat een geit? Pap waarom is de aarde rond? Oma waarom ben jij grijs? Een peuter van drie jaar kan je het hemd van het lijf vragen tijdens de welbekende waarom-fase. Vol verwondering ontdekt hij de wereld om zich heen. De vele antwoorden dragen bij aan de groei van het leven. Helaas wordt één antwoord de peuter meestal onthouden, die van ‘ik weet het niet’.

 

Door Anne Vennemann

En daar sta je dan.. Voor een zelf-gefabriceerd Scrumbord met negen paar ogen die jou aankijken om te vertellen wat ze moeten gaan doen. Welkom bij je nieuwe Scrum Team. Hoe ga je van dit afwachtende team nou dat sprankelende zelf-organiserende Agile team maken?

 

Een goede Scrum Master is cruciaal voor een beginnend Scrum team. Aan de ene kant ben je ondersteunend aan het team door te zorgen dat de Scrum events worden uitgevoerd en help je obstakels (impediments in Agile taal) op te lossen. Aan de andere kant is jou de schone taak toebedeeld om het Scrum Team te begeleiden in hun reis om Agile te worden.

 

Om als Scrum Master een vliegende start te hebben geven wij je 3 handige tips:

Stilte. Een ongemakkelijke stilte. De gezichten die jou aankijken spreken boekdelen. Toch is er niemand die zich uitspreekt. De simpele vraag die volgt: ‘Is er iets?’ Een reactie blijft echter uit.

 

Dit is een schets van een situatie die ik steeds vaker tegenkom bij dagstarts. Gevolg: het niet durven uitspreken van gevoelens en gedachten creëert een omgeving waarin we er niet écht voor elkaar kunnen zijn. Dit staat haaks op iets waar wij mensen gelukkig van worden, het hebben van verbinding met anderen. Als dit zo belangrijk is, wat belemmert ons dan om vrij uit te spreken?

 

Door Anne Vennemann

Plezier en geluk op het werk is een veelbesproken thema. Denk maar eens aan je collega’s en aan jezelf: Vraag jij je wel eens af waarom je ook alweer doet wat je doet? Zie je er ook weleens tegenop om naar je werk te gaan? Durf je niet alles te zeggen in je team? Zie je collega’s met tegenzin hun werk uitvoeren?

 

Wij geloven dat het anders kan! We lopen al jaren rond op diverse werkvloeren in Nederland. Vaak weten medewerkers en leidinggevenden gewoon niet dat ze nog een stapje gelukkiger kunnen zijn en dat ze daar zelf meer invloed op hebben dan ze denken. De inspiratie om te verbeteren ontbreekt en de huidige manier van organiseren nodigt medewerkers onvoldoende uit om dit zelf te doorbreken. Daarom introduceert de Lean Consultancy Group de School voor Werkplezier!

Vrijdag 7 juli vond de eerste training Agile voor Lean experts plaats. Een training waarin we met de deelnemers op zoek zijn gegaan naar de verschillen én overeenkomsten. En die zijn gevonden! Benieuwd naar de vier mooiste inzichten?

 

Op zondag 10 september gaan we – hopelijk samen met jou – zoveel mogelijk kilometers op de fiets afleggen. Sportiviteit en gezelligheid gaan hand in hand op deze dag. De Lean Consultancy Group organiseert dit jaar voor de vijfde keer een ééndaags fietsevenement in het teken van het goede doel. Onze kilometers op de fiets kun je op deze dag laten omzetten in Euro’s voor de stichting Make-A-Wish. Zij zetten zich in om de wensen van levensbedreigend zieke kinderen in vervulling te laten gaan. Zoals die van Eva, die als kind van 16 te maken kreeg met een ernstige vorm van botkanker.

Een paar maanden geleden is bekend geworden dat de Lean Consultancy Group (LCG) voor de derde keer op de nummer één positie van Great Place To Work Nederland staat. En nu wordt de aandacht voor het werkgeluk van de eigen medewerkers ook beloond. LCG staat namelijk op de tweede plaats in de Europese ranking voor Best Workplaces voor bedrijven onder 50 medewerkers. 

 

 

Great Place To Work 

 

De ranglijst is een initiatief van de wereldwijde organisatie Great Place To Work®. Door middel van empirisch onderzoek worden duizenden organisaties gemeten. In 2017 hebben 2.340 bedrijven meegedaan. In het medewerkersonderzoek, de Trust Index, wordt het vertrouwen, trots en plezier gemeten onder medewerkers. Daarnaast wordt het werkgeversbeleid beoordeeld via de Culture Audit. Great Place To Work® heeft als missie een betere wereld te creëren door een bijdrage te leveren aan het vertrouwen, trots en collegialiteit binnen organisaties. Een missie die haarfijn aansluit bij het ambitieuze 50-jaren doel van LCG: Het vergroten van levensgeluk.

Alle energie van het Lean Event is samengevat in dit filmpje van twee minuten. Misschien zie je jezelf wel terug! Tip: Denk onder het kijken terug aan de inzichten die je hebt opgedaan en je voorgenomen eerste stappen. Heb je al nieuwe dingen voor het eerst gedaan? 

 

 

Wil je nog eens rustig door de foto’s heen kijken? Dan kan dat via het fotoalbum op de site.

NPSDe laatste tijd verschijnen verschillende berichten over de kracht van de Net Promoter Score. In dit artikel lees je wat de kritieken zijn op dit model en waarom (en hoe) wij als Lean Consultancy Group de NPS nog steeds gebruiken. 

De Lean filosofie heeft de harten van organisaties in bijna alle sectoren in Nederland veroverd. Het continu verbeteren van de gouden driehoek - klantwaarde, medewerker waarde en financiële waarde - is steeds vaker zichtbaar in denken en doen. Instrumenten als dagstarts, Kaizensessies en de waardestroomanalyses zijn bijna niet meer weg te denken.

 

Tegelijkertijd heeft ook de Agile beweging haar sporen verdiend. Beginnend in ICT en projectomgevingen is er een succesvolle aanpak ontstaan voor effectieve productontwikkeling. De principes worden regelmatig organisatie breed toegepast. Zelfsturing en ontwikkelen in kleine stappen met uitgebreide klantfeedback zijn daar mooie voorbeelden van. Begrippen als de sprint planning, Daily Scrums en Backlogs zijn vaker gangbaar. 

 

Bij LCG geloven (en ervaren) we dat deze twee filosofieën elkaar kunnen versterken. Niet in de laatste plaats, omdat we zien dat er zoveel overeenkomsten zijn. De belangrijkste hebben we op een rijtje gezet.

 

Lean Event 8 juni 2017: spectaculair programma

 

Bijna is het zover, 8 juni barst het Feest van de Waarheid los, het Lean Event!

 

Hoe blijf je als organisatie koers bepalen in deze continu veranderende omgeving? Kortom, laat je inspireren door o.a. Sanne Blauw, Joris Luyendijk, de Vrije Denkers en veel interactieve workshops. Illusionist en creatief denker Jan Reinder verzorgt een onvergetelijke opening.

 

Kijk hier voor het inspirerende programma >

Hoe word je nog effectiever als Lean expert? Met Agile!

Agile trainingOnze interactieve Agile training geeft een uitgebreid overzicht van de meest gebruikte Agile instrumenten en technieken. Steeds meer Lean experts (minimaal Lean Yellow Belt) verbreden zich met het Agile gedachtegoed en versterken zichzelf daarmee als organisatieverbeteraar. Logisch, want het fundament is immers gelijk: continu verbeteren met de klant centraal.


Na deze eendaagse training:

  • Weet je wat Agile is
  • Ken je het Scrum Framework
  • Ben je in staat Scrum toe te passen
  • Krijg je inzicht in hoe Agile en Lean elkaar versterken

In 2017 zijn we voor de derde keer op rij uitgeroepen tot beste werkgever van Nederland in de categorie Small & Young Workplaces. Ons geheim?

 

Meer informatie >

Lean werken en denken in het basisonderwijs

Hoe kun je continu verbeteren met kinderen en hen laten stralen? In samenwerking met Klasse.pro introduceren we Lean werken en denken in het basisonderwijs.

 

Steeds meer Lean experts verbreden zich met het Agile gedachtegoed en versterken zichzelf daarmee als organisatieverbeteraar. Het fundament is immers gelijk: continu verbeteren met de klant centraal. Maar wat zijn nu de overeenkomsten en verschillen tussen Lean en Agile? En hoe kunnen deze twee elkaar versterken? Hoe ziet de ideale Lean-Agile organisatie er uit? De LCG organiseert een workshop waar deze twee filosofieën elkaar ontmoeten.

De Lean Consultancy Group organiseert op donderdag 8 juni weer het Lean Event, dit keer staat dit feest in het teken van 'Wat is waar?!". En de gastvrouw van het feest is Tante Lien. Je zult haar ontmoeten op het Lean Event. Van jongs af aan zoekt ze antwoorden op vragen.

 

Waarom het feest van de waarheid? (Ongegronde) meningen worden gepresenteerd als feiten en er wordt geschreeuwd vanuit de onderbuik. Er wordt gestuurd op perverse prikkels, terwijl feiten, meten en sturen op cijfers de grondslag is voor de juiste stappen richting verbetering.

Hoe werkt een Obeya Room?

Hoe werkt een Obeya Room?

Onze consultants leggen in dit filmpje uit hoe wij als Lean Consultancy Group de Obeya Room gebruiken.

Nieuwe vacature: Agile coach

De Lean Consultancy Group is op zoek naar ervaren Agile coaches die veranderen leuk maken. Wat verstaan we daaronder? Dat je mensen inspireert en significante resultaten behaalt met behulp van de Agile filosofie. Ben jij de confetti consultant die erin slaagt van continu verbeteren een feestje te maken? Dan is deze job echt iets voor jou! 

 

De Lean Consultancy Group groeit hard en is momenteel bezig met het opzetten van een Agile tak. Waarom? Zo kunnen we nog beter voldoen aan de behoefte van onze klanten. Zowel Agile als Lean zijn gebaseerd op optimale dienstverlening aan klanten, hier geloven wij sterk in! 

 

Wij zoeken Agile coaches die Agile transformaties begeleiden bij onze klanten en het leuk vinden de Agile tak binnen de Lean Consultancy Group verder uit te breiden.  

 

Vacature >

Thuis komen met inspiratie én een concreet plan

 

In mei van dit jaar vertrekken we weer met een leergierig, enthousiast gezelschap naar het land van de rijzende zon. Hieronder geven we uitleg wat je van deze studiereis kunt verwachten.Heb je nog vragen of wil je een afspraak over hoe de Japanreis onderdeel kan worden van de Lean reis van jouw organisatie, neem dan contact op metRoderik Met, 06-46833075, roderik.met@leancg.nl.

Een update van onze Lean consultant in Japan:

 

Onze consultant in Japan, Tim Wolput, was begin deze maand op bezoek in Nederland. Een mooie kans om Lean inspiratie rechtstreeks van de bron te delen met een aantal Nederlandse organisaties, waaronder Secrid in Den Haag en Philips in Amsterdam.

 

 

WHY

 

Bij Secrid (miniwallets) ging het onder andere over hoe je de visie verbindt met het werk van elke dag. Dit is iets waar Japanse organisaties heel goed in zijn. Toyota en Panasonic zijn daar mooie voorbeelden van. Een sterke WHY die doordringt tot op het niveau van de dagelijkse acties. Een van de manieren waarop Japanse bedrijven dit doen is door dagstarts meer te laten betekenen dan enkel het doornemen van de dingen die nu spelen.

Lean - Agile bij Eigen Haard‘De sfeer in onze organisatie is al jaren goed, en toch gaven onze medewerkers de onderlinge samenwerking een magere voldoende’, aldus Chrétien Mommers, één van de directeuren van Eigen Haard. ‘We staan er om bekend dat we efficiënt georganiseerd zijn, en toch, of misschien ook wel daarom, zien onze medewerkers veel verspilling. Met Lean maakt Eigen Haard op beide punten grote sprongen voorwaarts.’


Hoe het Slingeland Ziekenhuis verbeteren inspirerend maakt

 

Denk jij bij de Achterhoek aan mensen die de Doe-Maar-Normaal-Dan-Doe-Je-Al-Gek-Genoeg mentaliteit bezitten? Dan ken je waarschijnlijk ook Achterhoeks tweede levensmotto: 'vaak bu-j te bang'. Die laatste is zo typerend voor de Achterhoek dat de organisatie van de Zwarte Cross van dit motto hun festivalthema voor het jaar 2017 heeft gemaakt. In het Slingeland Ziekenhuis nemen ze dit motto ter harte. In dit artikel lees je hoe de medewerkers van het Slingeland Ziekenhuis 'vaak bu-j te bang' toepassen bij het voortdurend verbeteren van het werk en hoe zij op die manier verbeteren inspirerend maken. Het ziekenhuis werd overigens 14 december 2016 uitgeroepen tot meest patiëntvriendelijke ziekenhuis.

In 2017 doen wij wederom mee aan de Great Place To Work nominatie. Dit doen we omdat het direct linkt met één van onze pijlers van ons 50 jaren doel, namelijk werk is inspiratie. Wij geloven dat wanneer werk inspiratie is, medewerkers blij zijn omdat zij doen waar ze goed in zijn en daar energie uit halen. Dit draagt uiteindelijk weer bij aan het hebben van blije klanten. We hebben de titel ‘Great Workplace’ nu tweemaal gewonnen en ook dit jaar vinden wij het als LCG belangrijk om de thermometer er weer in te steken. Ons laten ‘meten’ door een onafhankelijke autoriteit op dit gebied houdt ons als organisatie scherp. Wil jij met jouw organisatie ook een Great Place To Work zijn? In dit artikel hebben we vijf tips voor je op een rij gezet.

In de week van Werven schreef Great Place To Work Nederland een uitgebreid artikel over de zes stappen van ons wervingsbeleid. Hoe werf je op een effectieve manier competente mensen die ook een cultural fit zijn voor de organisatie?

 

Lees het artikel >

We hebben een mooie maand achter de rug. En dat komt vooral doordat we weer een organisatie mee mochten nemen met de Lean Japan Study Tours. Deze trip is samen te vatten in: fantastische deelnemers, inspirerende bezoeken en heel veel plezier!

 

Lean in het basisonderwijs

 

Een tijdje terug bezochten onze consultant Ruud van Schaik en eigenaar van Klasse.pro, Marijke Broerbasisschool om te helpen continu verbeteren in de klas in te voeren. Eén van de vragen in het coaching gesprek met een leerling was: “Als jij kon toveren, wat zou jij dan over een jaar kunnen?”. Een fantastische vraag om te stellen in je gesprek met een bestuurder of manager. Klinkt toch anders dan de vraag: “Wat is je doeltoestand?” of “Wat is je lange termijn doel?”. Lean in het basisonderwijs zit vol met dit soort schatten.

 

‘Reinventing organizations is een boek waar ik echt door werd gegrepen’

 


Een paar keer per jaar organiseert de Lean Consultancy Group een Boekenclub waar we met collega’s een boek bespreken dat ons kan inspireren. De laatste boekenclub was het boek Reinventing Organizations van Frederic Laloux aan de beurt. Dewi Lou, als zelfstandig Lean consultant en trainer verbonden aan de Lean Consultancy Group, vertelt in dit artikel haar recensie over het boek.

 

OudeHolle40

 

Berg en Dal, 10 september 2016, 8:00 uur: de helden op de fiets staan klaar voor een serieuze sportieve uitdaging. De Lean Consultancy Group organiseerde deze dag namelijk voor de vierde keer de OudeHolle40. Daarbij is de uitdaging om veertig beklimmingen van de Oude Holleweg in Berg en Dal te voltooien. Dat betekent 160km fietsen, met ongeveer 3.600 hoogtemeters op een parcours waarbij het lastig is om in een ritme te komen. Elke beklimming levert geld op voor de stichting Make-A-Wish. En de helden zaten niet alleen op de fiets, maar stonden ook als verkeersregelaar langs de weg, of als vrijwilliger in de EHBO- massage- of materiaalpost.

Lean Graphic FacilitationHoe krijg ik deze groep in beweging? Hoe laten we iedereen meedoen en meedenken? Hoe zorgen we dat iedereen het juiste doel voor ogen houdt tijdens onze meeting? Zijn dit vragen waar je mee worstelt, dan kan Graphic Facilitation voor Lean Experts de uitkomst bieden.

 

Onze ervaring leert dat Lean Experts, facilitators en managers nog veel meer impact kunnen realiseren door het inzetten van visualisaties tijdens workshops, verbetersessies of bijvoorbeeld dagstarts. Of: in het geval van de Lean manager, tijdens je communicatie over een verandertraject. Visuele meetings vergroten de participatie, de gezamenlijke denkkracht en inzicht in 'the bigger picture'. Ideeën, acties en veranderingen zijn veel helderder als je gebruik maakt van visuele taal. 

Een wereld van verschil. Dat is wat de gemeente met haar Continu Verbeteren traject sinds de zomer van 2014 ervaart. Van wijkopzichter tot teamleider vergunningen en van manager zwembad tot afdelingsmanager Markten en Havens. Zij vertellen hoe ze dagelijks verbeteren voor de klant. Met succes. Lees verder >

Ruud van Schaik - Lean ConsultantLCG'er Ruud van Schaik ontrafelt de mythe van de verspillingen van Ohno. Lees zijn blog en je bent meteen op de hoogte. Verrijk je kennis.

Sinds 1 januari 2016 is er in Rivierenland, de regio in de driehoek Tiel, Culemborg, Zaltbommel, een nieuwe organisatie op het gebied van Werk & Inkomen actief: Werkzaak Rivierenland. Negen gemeenten in Rivierenland, LANDER werk & participatie, het Werkgevers Adviespunt Rivierenland (WAPR) en UWV hebben hun krachten in deze nieuwe organisatie gebundeld. Werkzaak Rivierenland is vanaf 1 januari 2016 de verbindende schakel tussen werkgevers en werkzoekenden.

Inmiddels zijn we anderhalve maand verder. We spraken met de winnaar van de Nationale Lean Award, het Kadaster. Kadaster Geo-informatie is het onderdeel van het Kadaster dat de prijs in de wacht heeft gesleept. Bij deze tak worden de topografische kaarten gemaakt.

 

Zo, Kadaster Geo-informatie, winnaar van de Nationale Lean Award! Hoe voelt dat nu?

We kijken terug op weer een geweldige editie van het Lean Event. Deelnemers hebben leuke en inspirerende dagen gehad en zijn vol nieuwe kennis en ideeën aan de slag gegaan.