Maak kennis met Lean

Wat is Lean? Lean omschrijven wij als een filosofie en vooral een manier van werken waarbij alles en iedereen in de onderneming zich richt op het creëren van waarde voor de klant in alle processen.

Lean in vogelvlucht

Het is een evolutie van bewezen successen die helpt om als organisatie continu te verbeteren en deze verbeteringen in stand te houden. Lean kenmerkt zich als een cultuur waarbij klanttevredenheid, medewerkerstevredenheid en operationeel resultaat centraal staan. De Lean filosofie vindt zijn oorsprong in Japan, waar Toyota als geestelijk vader van de filosofie wordt gezien. Zij zijn al 50 jaar met deze manier van werken bezig, en zetten als enige autoproducent in de wereld excellente resultaten neer op elk gebied. Zij zeggen: ‘We weten nog maar voor de helft hoe alles werkt, we leren continu’. En dit hoor je bij elke organisatie die deze filosofie serieus heeft omarmd. Lean wordt daarom tegenwoordig toegepast in elke sector en voor elk proces.

Je ‘rolt’ Lean niet zomaar even uit. Het is geen trucje en al helemaal geen kostenreductieprogramma. Het is een filosofie die het denken, handelen en beslissen van de hele organisatie met zeer krachtige instrumenten beïnvloedt. Om ‘Lean’ te zijn, is ook geen doel op zich. Waar het om gaat is dat de Lean filosofie als middel ingezet kan worden om organisatiedoelstellingen te behalen. Elke organisatie kent interne uitdagingen, worstelt met frustraties en verspillingen, en heeft te maken met snel veranderende klantwensen. De kunst is om de eigen doelstellingen scherp te krijgen en hier stapje voor stapje naar toe werken. De Lean filosofie helpt hierbij en biedt allerlei tools die je richting een continu verbeterende organisatie helpen te ontwikkelen. 

En hoe zou Lean er dan uit kunnen zien in mijn organisatie? Een concreet voorbeeld is het inrichten van een Obeya, wat organisaties helpt om zichzelf effectiever aan te sturen en te verbeteren. 

Lees hier wat Lean voor onze klanten heeft betekend! 

Lean principes

Lean training

Ben jij nieuwsgierig geworden en benieuwd naar de basis van Lean? Wil je ontdekken hoe Lean jou en je organisatie kan helpen met verbeteren? LCG biedt verschillende Lean trainingen aan.

Lean trainingen >


Cultuur van continu verbeteren

Een transformatie naar een cultuur van continu verbeteren beslaat jaren. In onze ervaring is de meest effectieve aanpak er een waarin er stap voor stap wordt bepaald hoe een volgende fase eruit ziet. Gebaseerd op de inzichten uit de eerdere fasen. Zo wordt uiteindelijk voor elke organisatie een eigen aanpak ontwikkeld. In onze beleving richt Lean zich op drie elementen: doel, proces en mensen.

Creëer een cultuur van continu verbeteren>