Wat is Agile?

Agile is een inmiddels een veelgehoorde term. Maar wat betekent het eigenlijk, waar komt het vandaan en wat kun je ermee? Graag nemen we je mee in de wondere wereld van Agile en laten we je zien hoe het jouw organisatie wellicht verder kan helpen. 

 

Wanneer je onderzoek doet naar de letterlijke definitie van Agile of Agility dan kom je uit op woorden als behendig, lenig, flexibel, wendbaar en rap. Wij als LCG gebruiken vaak lenig als letterlijke vertaling. Dat is waar de filosofie organisaties en teams mee helpt, het leniger worden. Lenig zijn betekent letterlijk:

“Als je soepel op meerdere manieren kunt bewegen.”

Een eigenschap of een vaardigheid die je helpt om snel in te spelen op een steeds sneller veranderende wereld met een steeds sneller veranderende klantwens. Om de meeste klantwaarde te kunnen leveren – want daar gaat het ook bij deze filosofie om – is het lenig zijn een belangrijke vaardigheid. En een eigenschap die je kunt trainen en waar je beter in kunt worden. Yoga voor organisaties zeg maar.  

 

Waar komt het vandaan? 

Deze filosofie vindt zijn oorsprong in de IT sector. In 2001 wordt het woord Agile gebruikt in een ‘manifesto’ wat werd opgesteld door 17 vooraanstaande softwareontwikkelaars in een skigebied in Utah (Verenigde Staten). Tot dan toe werden softwareprojecten aangepakt via een traditionele projectmanagementaanpak (waterval) met als gevolg dat deze trajecten te vaak uitliepen in tijd, duurder uitpakten en geregeld niet de klantwaarde leverde die verwacht werd. Het Agile manifesto – bestaande uit vier prikkelende waarden – moest de nieuwe basis worden voor softwareontwikkeling en daarmee de industrie fundamenteel mee veranderen. En dat deed het.  

 

Vandaag de dag blijkt deze aanpak niet alleen waardevol in de IT sector. We zien het gedachtegoed opkomen en succesvol worden ingezet bij banken, telecombedrijven, retail organisaties en overheidsinstanties.

 

Deze filosofie is gebaseerd op vier waarden en twaalf principes, wat we het Agile management noemen. Wil je hier meer over weten, lees dan verder. 

 

 Agile management >

 

 Gratis Agile workshop >