Ruud van Schaik
Lean consultant & trainer

Analytisch, verhalenverteller, aanpakker

Wat is jouw achtergrond?

Ik heb in Twente Toegepaste Wiskunde gestudeerd. Daarna heb ik mijn eerstegraads lerarenopleiding gehaald en heb ik nog twee jaar voor de klas gestaan in Oldenzaal. De dynamiek in groepen en de filosofie achter het leren gebruik ik uiteraard nog steeds. Maar wat mij het meest is bijgebleven is hoeveel je meer opsteekt als je anderen iets leert.

Wat is jouw ervaring met veranderen en verbeteren?

Na mijn ‘Twentse periode’ ben ik in 2002 bij Nuon in Amsterdam aan de slag gegaan. Hier voorspelde ik met een team van analisten het totale energieverbruik per kwartier van alle klanten. Hierdoor konden de energiecentrales en de handelaren voor voldoende elektriciteit zorgen. Daarna ben ik als Lean expert bij de centrales van Nuon aan de slag gegaan en geraakt door het Lean-virus. Omdat ik beter wilde worden met Lean, heb ik Nuon verlaten en heb ik Blom Consultancy gevonden.

Deze doorgewinterde Leaners hebben mij veel geleerd. Vooral om echt goed te kijken en luisteren, naar de mensen en hun werkomgeving en naar mezelf. In 2009 werd ik gevraagd bij Achmea in dienst te komen. Daar werd toen een groot Lean programma opgebouwd met uiteindelijk 150 interne experts. Samen met hen heb ik daar mooie projecten aangepakt.

Een paar jaar geleden ging het echter weer kriebelen. De Lean Consultancy Group brengt het beste van allerlei Lean-stijlen (McKinsey, Blom, DHL, Nuon) samen en is continu op zoek om dit beter te doen. In de trainingen kan ik lyrisch zijn over de fascinerende aspecten van Lean. En een training niet gelachen is een training niet gegeven.

Ik ben tevens Obeya-expert. Obeya is Japans voor ‘grote kamer’. Het wordt wel eens vergeleken met de brug van een schip of een ‘war room’. Een Obeya is een fysieke plek waar visie, doelen, processen en verbeteringen samenkomen. Medewerkers komen samen voor begrip, afstemming en actie. Door samen te zien, te leren en te beslissen gaan zij ook samen handelen. In onderstaand filmpje leg ik uit hoe LCG Obeya toepast in haar eigen organisatie:

Meld je aan
voor de LCG nieuwsbrief

aanmelden