Ruud van Schaik
Lean consultant & trainer

Analytisch, verhalenverteller, aanpakker

Ruud heeft in Twente Toegepaste Wiskunde gestudeerd. Daarna heeft hij zijn eerstegraads lerarenopleiding gehaald en heeft nog twee jaar voor de klas gestaan in Oldenzaal. De dynamiek in groepen en de filosofie achter het leren gebruikt hij uiteraard nog steeds. Maar wat hem het meest is bijgebleven is hoeveel je meer opsteekt als je anderen iets leert.

Ervaring

Na zijn ‘Twentse periode’ is hij in 2002 bij Nuon in Amsterdam aan de slag gegaan. Hier voorspelde hij met een team van analisten het totale energieverbruik per kwartier van alle klanten. Hierdoor konden de energiecentrales en de handelaren voor voldoende elektriciteit zorgen. Daarna is hij als Lean expert bij de centrales van Nuon aan de slag gegaan en is geraakt door het Lean-virus. Omdat Ruud beter wilde worden met Lean, heeft hij Nuon verlaten en heeft hij Blom Consultancy gevonden.

Deze doorgewinterde Leaners hebben hem veel geleerd. Vooral om echt goed te kijken en luisteren, naar de mensen en hun werkomgeving en naar hemzelf. In 2009 werd hij gevraagd bij Achmea in dienst te komen. Daar werd toen een groot Lean programma opgebouwd met uiteindelijk 150 interne experts. Samen met hen heeft hij daar mooie projecten aangepakt.

Een paar jaar geleden ging het echter weer kriebelen. ‘De Lean Consultancy Group brengt het beste van allerlei Lean-stijlen (McKinsey, Blom, DHL, Nuon) samen en is continu op zoek om dit beter te doen’, aldus Ruud. In de trainingen kan Ruud lyrisch zijn over de fascinerende aspecten van Lean. En een training niet gelachen is een training niet gegeven.

Ruud is tevens Obeya-expert. Obeya is Japans voor ‘grote kamer’. Het wordt wel eens vergeleken met de brug van een schip of een ‘war room’. Een Obeya is een fysieke plek waar visie, doelen, processen en verbeteringen samenkomen. Medewerkers komen samen voor begrip, afstemming en actie. Door samen te zien, te leren en te beslissen gaan zij ook samen handelen.In onderstaand filmpje legt hij uit hoe LCG Obeya toepast in haar eigen organisatie:

Meld je aan
voor de LCG nieuwsbrief

aanmelden