Geluk, toevalstreffer of het product van positivisten?

De Vlaming Leo Bormans, schrijver van het boek ‘Geluk, the world book of happiness’, was een van de grote namen op het podium van het Lean Event. Nu vraag je je misschien af: wat heeft dit te maken met Lean? Welnu, de Lean Consultancy Group is van mening dat Lean leidt tot geluk. We hebben er zelfs ons 50-jarendoel aan gewijd: we willen het levensgeluk in Nederland vergroten. Wij geloven namelijk dat Lean hier substantieel aan bij kan dragen. Omdat Leo Bormans veel over geluk weet hebben we hem gevraagd twee maal een lezing te geven tijdens het Lean Event.

 

Leo Bormans over geluk

Foto: Maud Fontein


Het was stil op de DWDD-vloer
Bormans was begin 2014 te gast bij tv-programma De Wereld Draait Door om te vertellen over zijn boek. Matthijs van Nieuwkerk vroeg Bormans waar hij gelukkig van wordt, die op zijn beurt aangaf dat hij graag bij tijd en wijlen een uurtje in stilte wil doorbrengen. En, zo zegt Bormans: “Stilte is iets anders dan zwijgen. Als je stil kunt zijn, is het veilig, dan is stilte kwaliteitsvolle aandacht.” Van Nieuwkerk stelde voor de daad bij het woord te voegen, waar Bormans graag op inging. De studio was twee minuten stil. De DWDD-redactie wachtte met angst en beven op het aantal kijkers dat weg zou zappen. Maar dat bleek niet nodig, via Twitter kreeg het programma er in no-time 50.000 kijkers bij. Een revolutionair tv-moment.
Kijk hier naar dit fragment >

De essentie van geluk
Maar hoe worden we nou gelukkig? Bormans ontdekte dat als mensen hun leven over zouden mogen doen, ze kiezen voor ‘meer mijn eigen leven leiden’, ‘minder werken’ en 'meer tijd voor vrienden vrij maken’. Ze zouden het geluk meer toelaten in het leven.

Bormans licht toe wat de essentie van geluk is: “Het gaat nooit over geld, dat maakt tot op zekere hoogte gelukkig, maar boven een bepaalde grens maakt het niet meer uit. Geluk gaat altijd over iets verrassends, er zijn vaak andere mensen bij betrokken en het levert positieve feedback. Dat is de essentie van een happy moment.”

Is geluk maakbaar?
Er zijn veel wegen naar geluk. Bormans legt uit dat de mate waarin je gelukkig wordt voor 50% vastligt, dat is genetisch bepaald. 10% wordt bepaald door de omstandigheden. Maar de resterende 40% komt voort uit je mindset. Het is tenslotte maar net hoe je naar de werkelijkheid kijkt. Een positieve instelling zorgt voor geluk en werkt bovendien aanstekelijk! Je kunt die mensen met een positieve instelling zelfs herkennen. Ze hebben het namelijk altijd over ‘wij’, de toekomst en oplossingen. In tegenstelling tot de pessimisten, die praten voornamelijk over ‘ik’, het verleden en problemen.

Bormans geeft de luisteraars tot slot een tip: ga in je leven uit van je droom. Beeld je in wat je droom is, plak daar een werkwoord aan vast en daar is je doel… En wil je mensen meenemen op je weg naar geluk? Ga dan naast ze staan, geef ze positieve feedback en richting. Misschien doen ze dan wel met je mee!