De 5S methode implementeren voor werkplekoptimalisatie

Je wilt net beginnen aan die ene klus, maar je moet eerst het hele voorraadhok door waarna blijkt dat wat jij nodig hebt, nét op is. Je bent er van overtuigd dat je de verbeterde versie van dat ene document écht ergens op de schijf hebt opgeslagen of hebt gemaild naar je collega, maar het lijkt spoorloos verdwenen. Herkenbaar? Dan kan het implementeren van de 5S methode jou helpen, om jouw werkplek te optimaliseren.

wat is 5s methode

Waarom zou ik de 5S methode gebruiken?

Overbodige voorraad, fouten in bestelprocessen en te lang naar iets zoeken: typische verspillingen die in veel organisaties voorkomen. Het kost tijd en geld en is frustrerend. Bovendien belemmert het je om iets te betekenen voor je klant.

Met de 5S methode kun je verspillingen reduceren. Bij LCG gebruiken we deze methode graag om de werkplekinrichting te verbeteren èn om de verbetering in stand te houden.

Wat is de 5S methode?

5S is een belangrijke Lean-tool om te zorgen voor een opgeruimde werkplek. Een opgeruimde werkplek zorgt voor overzicht, rust en structuur. Hierdoor kun je effectiever werken en creëer je een omgeving waarin je continu kunt verbeteren doordat afwijkingen zichtbaar worden.

Van origine is 5S ontstaan in de productieomgeving, maar de 5S methode kun je overal toepassen. Denk bijvoorbeeld aan een kantoor, voorraadhok of technische werkplek. Of in een digitale werkruimte, zoals een gezamenlijke schijf op een server!

Waar staat 5S voor?

1. Scheiden

Neem afscheid van producten die je niet nodig hebt in de werkruimte. Een handige vuistregel: als je het niet wekelijks gebruikt, kan het weg of ergens anders worden opgeborgen.

Elementen 5S
Wat is 5S methode

2. Schikken

Deel de ruimte opnieuw in en denk goed na over de juiste plek. Tips:

  • Leg alle spullen die voor één handeling nodig zijn bij elkaar.
  • Heb je iets vaak nodig? Leg het dan op ooghoogte en maak het makkelijk toegankelijk.
  • Zet zware spullen niet te hoog, maar ook niet te laag.

3. Schoonmaken

Een schone en nette omgeving nodigt uit om deze in stand te houden. Controleer tijdens het schoonmaken of het materiaal nog goed functioneert.

Hoe werkt 5S methode Lean
5s methode Lean

4. Standaardiseren

Visualiseer de beste manier van werken, zodat alle gebruikers deze manier kunnen volgen. Maak de kans zo klein mogelijk dat ze hiervan afwijken door visuele controlemiddelen toe de voegen.

5. Standhouden

Borg de nieuwe standaard om te voorkomen dat je terugvalt in oud gedrag. Voer daarom regelmatig audits uit.

5S methode in de praktijk Lean
5S methode implementeren voor werkplekoptimalisatie

Hier even snel een bestandje zoeken? Of direct dat belangrijke document pakken? Vergeet het maar!
Toch zien we bij onze klanten nog vaak genoeg zo’n mappenstructuur of rommelige werkplek. Efficiënt? Nee! Frustrerend? Ja!

Tips om 5S toe te passen in de praktijk

Zoals met elke verandering, is het volhouden het lastigst. Hoe zorg je ervoor dat men niet alleen enthousiast begint, maar dat er ook een duurzame verandering plaatsvindt? Hieronder vind je enkele tips die LCG hanteert om 5S succesvol toe te passen.

  • Betrek de gebruikers bij de 5S-actie, waardoor ze de nieuwe werkwijze gaan hanteren (accepteren).
  • Vergeet niet om een 0-meting te doen, zodat na afloop duidelijk is wat de actie opgeleverd heeft.
  • Vier successen! Dit is een goede kans om de verbeterenergie te behouden en vergroten.
  • Doorloop alle beschreven stappen in het geheel, sla geen dingen over.

Workshop

Benieuwd hoe 5S werkt in de praktijk en hoe je dit toepast in jouw organisatie? Volg dan één van de 5S-workshops bij LCG.
Neem contact op, wij helpen je graag verder!

5s toepassen

Download 5S Whitepaper

Hoe pas je 5S toe in de praktijk?