Zo vind én behoud je nieuwe collega’s die perfect passen

9 september 2019

Heb je moeite met het vinden van de juiste nieuwe collega’s? Lijken nieuwe collega’s niet te passen in de groep? Of neem je iemand aan waarvan je achteraf denkt: het klopt gewoon niet? Je bent niet de enige… Het goede nieuws is dat je er wat aan kunt doen!

Als er geen match is tussen de organisatie en medewerkers krijg je verloop. Met als mogelijk gevolg een eeuwige cyclus van mensen aannemen, kwijtraken en nieuwe sollicitaties. Misschien blijven ze wel in dienst, maar blijft die mismatch tussen organisatie en medewerker ook bestaan. Deze mensen halen niet het beste uit zichzelf en leveren niet het beste voor de organisatie. Met een berg ontevredenheid en kosten tot gevolg.

Hoe voorkom je een mismatch tussen organisatie en medewerker?

Je vergroot de effectiviteit van de sollicitatieprocedure door te focussen op de persoon zelf. Naast het in kaart brengen van de vaardigheden kijken wij daarom altijd goed naar de persoon en of hij of zij echt bij ons bedrijf past. Dat betekent dus ook dat je als bedrijf eerst scherp moet hebben wat je kernwaarden zijn. Alleen zo wordt je cultuur concreet en kun je een goede match maken. Tijdens een gesprek met een sollicitant zie je vervolgens snel of jullie bij elkaar passen.

Hoe breng je die kernwaarden in kaart?

Het is eigenlijk vrij simpel: zet eens op papier wat jij (of jouw afdeling) beschouwt als de kernwaarden van je organisatie. Vraag vervolgens feedback aan de hele organisatie: klopt het of niet? En zo niet, wat moet het dan wel zijn? Dit proces doorloop je minstens drie à vier keer, misschien wel vaker. In onze organisatie waren onze kernwaarden toen wel duidelijk! Met als groot voordeel dat er we er nu als hele organisatie achter staan en ze ook gebruiken bij ons sollicitatieproces.

Kernwaarden bepalen

 

Hoe ziet het sollicitatieproces van LCG eruit?

 • Stap 1: Verzamel de reacties

  Kandidaten sturen hun CV en motivatie op. Hierbij letten we op relevante ervaring en onderwijsniveau, eigenlijk zoals alle organisaties dat doen.

 • Stap 2: Laat de sollicitanten een filmpje maken

  De sollicitanten die een ronde verder zijn laten zien hoe zij zichzelf presenteren met een kort filmpje.

 • Stap 3: Speeddate LCG

  Vervolgens maken we kennis met de kandidaten. Ze geven een korte presentatie en andersom vertellen wij wie we zijn en wat onze visie is. Hierbij letten we ook op onze kernwaarden.

 • Stap 4: De workshop

  Tijdens de workshop hebben kandidaten de kans om te laten zien hoeveel indruk ze kunnen maken met een workshop van drie kwartier.

 • Stap 5: Nieuwe collega’s ontmoeten

  De kandidaat komt op bezoek bij één van onze LCG-dagen om iedereen te ontmoeten! Zo kan hij of zij de organisatie echt meemaken. We willen namelijk ook dat er op het vlak van cultuur een goede match is. Niet alleen vanuit ons perspectief, maar ook dat van de kandidaat.

 • Stap 6: Arbeidsvoorwaardengesprek

  Tot slot is het tijd voor de praktische zaken: de arbeidsvoorwaarden.

Het lijkt allemaal misschien veel; eerst meerdere rondes voor de kernwaarden, daarna zes stappen voor de sollicitatie per sollicitant. Dat is ook zo! Maar weet wel: de verkeerde mensen aannemen kost nog meer tijd. Dit proces is de tijd waard. En wij kunnen het weten: ons eigen verloop is 0 (nul)!

Werkgeluk Beste werkgever

Meer weten of zelf aan de slag met werkgeluk?

Voor meer uitleg over onze cultuur, klik je hier.

Nog een stapje verder gaan? Volg dan één van onze workshops over werkgeluk! Met het in kaart brengen van de cultuur van je organisatie kun je het werkgeluk vergroten. In de workhops vertellen we daarover meer. Join us!