Waarom wij ook verliefd zijn geworden op Agile!

11 september 2017

Het 50-jarendoel van LCG is het levensgeluk van Nederland vergroten. Dat is waar wij elke dag met veel plezier ons bed voor uitstappen. Om dit doel te bereiken werken we continu aan drie elementen: ‘klant zijn een feestje’, ’werk is inspiratie’ en een gezonde economie. Met de Lean filosofie als hoofdingrediënt in onze unieke aanpak (wij noemen dat de ‘LCG way’) hebben we – in samenwerking met onze klanten – mooie resultaten weten te bereiken. Tegelijkertijd merkten we dat we nog niet helemaal volledig waren in onze aanpak. We voelden dat er nog meer impact mogelijk was. Onze hypothese was dat het Agile gedachtegoed hierbij zou helpen. Dus zijn we gaan experimenteren, op onderzoek uitgegaan en hebben we intensief contact gehad met ons (klanten)netwerk. 

 

 

Onze belangrijkste conclusie: Agile en Lean versterken elkaar.

Door deze twee filosofieën te combineren ontstaat er een totaalaanpak om organisaties klaar te maken voor de uitdagingen van nu en de toekomst. Het Lean gedachtegoed helpt organisaties meer klantgericht te worden, doelgericht en continu te verbeteren en talenten nog beter te benutten. Wat Agile werken daar aan toevoegt is het vergroten van de innovatiekracht, het sneller inspelen op externe ontwikkelingen en het biedt concrete handvatten voor meer zelfsturing. Deze conclusie is op zich niet heel verrassend. De twee hebben namelijk veel overeenkomsten (begin juli schreven we hier al een blog over).

 

Waarom zou je ook voor Agile bij LCG moeten zijn?

 

Wij geloven dat je voor een succesvolle Agile transformatie aandacht moet hebben voor de harde en hardnekkige (zachte) kant van de verandering. We helpen je bij het inrichten van structuren zoals een Scrum werkwijze in een team, in het verbeterproces of zelfs voor de hele organisatie. Tegelijkertijd hebben we oog voor de vaardigheden die nodig zijn om in een Scrum team te werken, helpen we met teamontwikkeling of met het omgaan van obstakels waar je tegen aan loopt als je meer zelfsturing wilt. Bijvoorbeeld, we helpen een team bij het optimaliseren van hun sprintplanning én coachen het om beter te worden in het geven van feedback aan elkaar.

 

Wij staan voor het leuk maken van verandering. Dit begint met een inspirerend veranderverhaal waarin de zingeving voor iedereen duidelijk is. Ook kiezen we voor verrassende werkvormen en zetten we de mensen snel zelf aan het werk. Dat zorgt voor een positieve vibe. Bovendien zijn onze consultants enthousiast over hun werk. Heel enthousiast. Dat werkt aanstekelijk. 

 

Van LCG mag je altijd een aanpak specifiek voor jouw situatie verwachten, waarbij wij onze best practises inbrengen. Wij noemen dat standaardisatie op maat. Lean en Agile zijn geen doel op zich, maar moeten helpen de doelen van jouw organisatie te behalen. Afhankelijk van de specifieke situatie zullen we dan ook in gezamenlijk overleg bepalen wat de juiste interventie is. En daarbij kunnen we gebruik maken van de Lean én Agile gereedschapskist. Dat betekent dat we altijd wel het juiste middel vinden. Bijvoorbeeld bij het verbeteren van programma management kan een Obeya hulpzaam blijken, terwijl bij het effectiever maken van de samenwerking in een project juist een duidelijke rolverdeling en transparante product backlog de ontbrekende schakels zijn.  

 

Tot slot: geen enkele organisatie zit te wachten op eindeloze trajecten met externe adviseurs. Daarom maken we onszelf van meet af aan overbodig. Dit doen we door interne Agile experts en coaches op te leiden op de werkvloer. En voor iedereen geldt hetzelfde proces: voordoen, nadoen, zelf doen. 

 

 

Agile inspiratie op 29 september

Wil je leren hoe Agile werken er voor jouw bedrijf uit kan zien? Hoe wij jou kunnen helpen om continu te verbeteren en daarmee klantwaarde te verhogen? Of hoe wij je kunnen helpen bij het inrichten van zelfsturende teams waarbij medewerkers meer geluk ervaren in de organisatie en zingeving in hun werk? Of wil jij graag weten hoe Agile een aanvulling kan zijn voor jou als Lean expert of andersom? Op vrijdag 29 september organiseren we een Agile inspiratiesessie, gegeven door de twee Agile experts die we deze zomer aan LCG hebben verbonden: Merel en Martine

 

Direct aan de slag!

Natuurlijk kun je ook direct bij ons terecht voor een Agile transformatie of een training. Op 19 oktober start de training Agile voor Lean experts en in november de Professional Scrum Master training

 

Kijk voor meer informatie op agilescrumtrainingen.nl of neem contact op met Maart of Sascha via info@leancg.nl of via 085 0655 392.