Vijf tips om een Great Place To Work te worden

Volgend jaar doen wij wederom mee aan de Great Place To Work nominatie. Dit doen we omdat het direct linkt met één van onze pijlers van ons 50 jaren doel, namelijk werk is inspiratie. Wij geloven dat wanneer werk inspiratie is, medewerkers blij zijn omdat zij doen waar ze goed in zijn en daar energie uit halen. Dit draagt uiteindelijk weer bij aan het hebben van blije klanten. We hebben de titel ‘Great Workplace’ nu tweemaal gewonnen en ook dit jaar vinden wij het als LCG belangrijk om de thermometer er weer in te steken. Ons laten ‘meten’ door een onafhankelijke autoriteit op dit gebied houdt ons als organisatie scherp. Wil jij met jouw organisatie ook een Great Place To Work zijn? Wij zetten vijf tips voor je op een rij:

 

 

1. Voorbeeldgedrag management

 

 

Great Place To WorkBen jij een leidinggevende? Wees je er van bewust dat alles begint met hoe jij jouw rol invult. Niets is zo sterk als een goed of slecht voorbeeld. Wij geloven dat wat je op de werkvloer aan houding en gedrag terugvindt een directe afspiegeling is van hoe het management handelt. In ons geval betekent dat bijvoorbeeld dat het management mee doet en ontwikkelworkshops geeft, actief om feedback vraagt, persoonlijke successen en fouten deelt en als rolmodel fungeert in het uitdragen van onze kernwaarden.

 

 

2. Respect & teamwork

 

Great Place To Work 5 tipsRespect staat voorop. Het is één van onze kernwaarden en we streven naar het volgende: we praten niet over elkaar, maar met elkaar. Respect betekent ook dat iedereen mag zijn zoals hij of zij is. We noemen dat ook wel heelheid (in het jargon van Frederic Laloux’s Reinventing Organizations. Teamwork zien we terug in dat het normaal is om hulpvragen te stellen, elkaar feedback te geven en te kata-coachen. Verder is er veel aandacht voor de thuissituatie en willen we dat werk en privé in de juiste balans is. 

 

 

3. Plezier maken

 

5 tips Great Place To WorkFun! Vier verjaardagen, feestdagen, mooie successen, en besteed hier aandacht aan. Dit verhoogt het werkplezier, de onderlinge collegialiteit en versterkt de persoonlijke banden. Dat hoeft niet groot, het kan ook klein, met af en toe een borrel. Het lijkt zo simpel maar we zien het zo vaak over het hoofd. Voor je het weet lijd je als volwassene aan terminale serieusheid! 🙂

 

 

4. Openheid & veiligheid

 

Great Place To Work NederlandDit is een tricky one en hier ben je niet in drie stappen. Wij hebben geleerd om kwetsbaarheid te waarderen en dit heeft ons geholpen om een veilige omgeving te creëren. Elke week delen we onze persoonlijke fouten en successen. We zeggen graag: fouten maken moet! Want dan ben je aan het leren. Dit is best kwetsbaar en we leren dit steeds beter te doen. Inmiddels plukken we hier de vruchten van.  

 

 

5. Ontwikkeling centraal

 

Tips Best WorkplaceStuur zo min mogelijk op harde cijfers, productiviteit en financieel resultaat. Richt je op de persoonlijke ontwikkeling van alle medewerkers. Bij ons is persoonlijke ontwikkeling ook de meest belangrijke pijler in elk beoordelingsgesprek. Elke week reflecteren we op onze persoonlijke ontwikkeling in de bila. We zijn geïnspireerd door de aanpak van Toyota, waar één van de managementprincipes is: Before we build cars, we build people

 

 

Reinko de Vries & Leonie van Lith