Van niet weten naar grote veranderingen

09 september 2017

Mama, waarom is dat een geit? Pap, waarom is de aarde rond? Oma, waarom ben jij grijs? Een peuter van drie jaar kan je het hemd van het lijf vragen tijdens de welbekende waarom-fase. Vol verwondering ontdekt hij de wereld om zich heen. De vele antwoorden dragen bij aan de groei van het leven. Helaas wordt één antwoord de peuter meestal onthouden, die van ‘ik weet het niet’.

 

Door Anne Vennemann

 

Wat wij als kind vaak leren is dat we op alles een antwoord moeten hebben. Zeggen dat je geen antwoord hebt is ongemakkelijk. Weet je iets niet, dan kan je beter je mond houden. Niet weten wordt gezien als een teken van zwakte. Maar verschuilt zich in dit niet weten juist niet de grootst mogelijke ontdekkingstocht?

 

Grote veranderingen en vernieuwingen lopen vaak vast. Mensen zijn bang om fouten te maken en dat wordt voorkomen door op elke situatie van te voren een antwoord te formuleren. Alles wordt tot in de puntjes uitgewerkt en doordacht. Gevolg: de tijd verstrijkt, de energie sijpelt weg en de kans van slagen wordt nihil. Als je de wetenschap wilt geloven mislukt 70% van de grote veranderingen. Zonde, want de intenties kunnen nog zo goed zijn. 

 

Einstein leerde ons daarom een wijze les: ‘De grootste veranderingen komen van het niet weten’. Simpelweg door te proberen, ervaren en leren. Het is de kracht van het experiment, dat is altijd geslaagd. Behalve als je er niets van wilt leren. Evalueer en meet dus altijd de effecten van je experiment. No success without failure en dat is een hele zin voor een perfectionist als ik. Fouten maken mag dus. Door te experimenteren creëert niet weten nieuwsgierigheid en energie. Durf je te zeggen dat je nog geen antwoord hebt, dan ga je pas echt op ontdekkingsreis. Of zoals Martin Luther King Jr. dit mooi samenvat:

 

‘You don’t have to see the whole staircase to take the next step’. 

Dus wat wordt jouw volgende kleine stap? Let wel op, want het kan zomaar ineens de groots mogelijke verandering teweeg brengen. Be prepared!