Tim brengt Lean inspiratie recht van de bron tot in Nederland!

Onze consultant in Japan, Tim Wolput, was begin deze maand op bezoek in Nederland. Een mooie kans om Lean inspiratie rechtstreeks van de bron te delen met een aantal Nederlandse organisaties, waaronder Secrid in Den Haag en Philips in Amsterdam.

 

 

WHY

 

Bij Secrid (miniwallets) ging het onder andere over hoe je de visie verbindt met het werk van elke dag. Dit is iets waar Japanse organisaties heel goed in zijn. Toyota en Panasonic zijn daar mooie voorbeelden van. Een sterke WHY die doordringt tot op het niveau van de dagelijkse acties. Een van de manieren waarop Japanse bedrijven dit doen is door dagstarts meer te laten betekenen dan enkel het doornemen van de dingen die nu spelen.

 

 

Dagstarts

 

In Japan worden dagstarts vaak gebruikt om medewerkers om de beurt een korte speech te laten geven over een persoonlijke ervaring, droom, succes, dankbaarheid of doel met aandacht voor de waarden van de organisatie. Met andere woorden, elke dag deelt een medewerker hoe hij of zij de waarden en filosofie effectief in de praktijk brengt in het dagelijkse leven. 

 

Naast dat het een goede oefening is voor medewerkers om te leren spreken voor een groep mensen maakt het een dagstart veel leuker en betekenisvoller dan gewoon maar de stand van zaken door te nemen.

 

 

Financiële doelen

 

Een paar dagen na de workshop bij Secrid ging Tim op bezoek bij de afdeling Finance van Philips in Amsterdam. De inspiratie workshop daar was tot stand gekomen vanuit de vraag of Toyota ook werkt met financiële doelen, gezien die vreemd genoeg niet echt zichtbaar terug komen in hun visie. Het korte antwoord is dat ze wel degelijk financiële doelen hebben, maar dat deze zeker niet het belangrijkste zijn. 

 

 

 

Toyota kostenprincipe

 

Dit neemt niet weg dat de financiële afdeling van Toyota een hele actieve rol speelt binnen de organisatie. Niet heel veel mensen in de wereld weten dat deze afdeling regelmatig naar de Gemba gaat om medewerkers te coachen in hoe ze de kosten in kaart kunnen brengen. Want hoe beter je zicht hebt op de kosten, hoe effectiever je kaizen kan inzetten om kosten te reduceren. Het ‘Toyota Kostenprincipe’ maakt duidelijk waarom dit zo belangrijk is:

 

Winst = Prijs – Kosten

 

Kostenreductie is het enige waar elke medewerker bij betrokken kan worden en waarmee iedereen rechtstreeks kan bijdragen tot het succes van de organisatie. Net zoals Toyota kwaliteitsbewustzijn in het proces heeft gebracht (Quality Into Process) hebben de mensen van Finance de belangrijke opdracht om een kostenbewustzijn in het proces te brengen. Dit is ongetwijfeld een van de onbekende succesfactoren van Toyota die wij in het westen over het hoofd zien, maar die van Toyota wel een van de meest succesvolle bedrijven van de wereld heeft gemaakt.

 

Heb je ook interesse in een workshop van Tim, al dan niet virtueel? Of misschien een Skype-sessie één op één? Neem dan contact met hem op, tim.wolput@leancg.nl.  

 

 

(Familie)reünie

 

 

Last but not least was er ook nog een weerzien met de deelnemers van de Study Tour van november 2016. Een gezellig ‘familie’ weerzien en mooi om te voelen dat de inspiratie van Japan nog steeds levend is.

 

Een van de deelnemers vertelde dat hij voor de Study Tour gevraagd was om voor het eerst een Lean traject te begeleiden buiten zijn afdeling. Er was onzekerheid en twijfel aan eigen kennis van zijn kant. Moedig besloot hij deel te nemen aan onze Lean Study Tour. In Japan legde hij met succes het Toyota Production System (TPS) examen af bij het Toyota Management Institute. Verder haalde hij op de Japanse Gemba’s essentiële inzichten op om het Lean traject in zijn organisatie aan te pakken. Heel blij dat onze LJST hem dat stukje vertrouwen in eigen kunnen gaf. Daardoor kon hij met succes mensen inspireren en meenemen in het traject. Juist omdat de voorbeelden en kennis die hij met hen deelt niet uit een boek of klaslokaal komen, maar echt van de gemba, rechtstreeks van de bron van Lean. En dat voelen mensen.

  

Volgende Lean Japan Study Tour: 20-28 mei 2017. 

Come and join the family!

 

Veel warmte, respect en dankbaarheid.

 

Roderik Met & Tim Wolput

 

Meer informatie op leanjapanstudytours.nl