Lean Blog: Hoe selecteer je het beste idee?

27 december 2017

Hoe selecteer je het beste idee uit alle ideeën die leven binnen jouw organisatie? ‘Wie is belangrijker dan wat’ volgens de Vrije Denkers. Wil je meer weten?

 

Lees dan deze blog. Op 23 januari kun je op het Lean Event in de Metaalkathedraal in Utrecht samen met de Vrije Denkers uitvinden hoe dit werkt voor jouw organisatie.

 

BLOG: ‘Wie’ is belangrijker dan ‘wat’!

 

Door Arthur Kruisman

Lean

Onlangs waren we te gast bij een organisatie, die naar aanleiding van onze werksessie enthousiast waren om meer initiatief bij de medewerkers te leggen. Zij vroegen iedereen hun ideeën op te schrijven. Een door directie aangewezen jury en selectiecommissie zou alles inventariseren en twee weken later besluiten welke ideeën uitgevoerd mochten worden.

 

Wij hebben hier twee kanttekeningen bij. Ten eerste gaat dit proces er vanuit dat een kleine afvaardiging in staat is te beoordelen of iets een goed idee is of niet. Wij denken dat je op voorhand niets zou moeten uitsluiten en alles in de praktijk moet toetsen. Bovendien ben je als beoordelaar snel geneigd te kijken naar het bijbehorende plan en de eventuele ‘return-on-investment’. Of er is veel persoonlijk belang bij het uitvoeren van een bepaald idee. Dit fenomeen wordt ook wel ‘death-by-management selection’ genoemd.

 

Lees volledige blog >