Hoe krijg je de mensen mee om te verbeteren?

Blog over LeanBlog: Leonie Snijders

 

Tijdens onze trainingen formuleren alle deelnemers leerdoelen. En daarbij prijkt met stip op nummer 1: ervoor zorgen dat ik de mensen meekrijg. Maar hoe doe je dat?

 

Dat ‘de mensen meekrijgen’ een veel voorkomend doel is, snappen we best. Je wilt nu eenmaal dingen veranderen. Maar het klinkt ook een beetje als een touwtrekwedstrijd. Er staan mensen tegenover elkaar, het kost veel energie, maar uiteindelijk kom je niet veel verder. Dat is niet de essentie van continu verbeteren! Maar hoe krijg je continu verbeteren dan wel aan het bruisen?

 

Inspireer mensen niet over Lean, maar over wat je wil bereiken

 

Je bent zelf enthousiast over Lean. Je denkt écht dat het de organisatie en jouw collega’s veel kan brengen. Dus voor je het weet praat je veel over Lean. En dan lijkt het alsof Lean het doel is. Maar dat is Lean natuurlijk nooit! Lean helpt je je doelen te bereiken, bijvoorbeeld om te zorgen dat de klanttevredenheid groeit. Vertel dus een inspirerend verhaal over de verbeterde situatie. Daar willen collega’s vaak wel aan meewerken.

 

Geef het goede voorbeeld

 

Als je als leidinggevende of Lean expert verwacht dat medewerkers verbeterideeën aandragen voor hun werk, kijk dan zelf ook hoe jouw (board)meeting beter kan. Wil je dat teams transparant zijn over de voortgang van hun doelen? Maak de voortgang van de organisatiedoelstellingen en de doelstellingen van jouw verbeterprojecten dan ook visueel en openbaar. En: geef niet alleen complimenten voor successen, maar zet ook de blunder van de week in het zonnetje. Of, nog beter, deel jouw eigen fouten om te laten zien dat fouten maken écht mag.

 

Geef verbeteren de tijd

 

Zorg dat er tijd is om te leren en verbeteren. Vaak zien we dat medewerkers al voldoende werk hebben en dat verbeteractiviteiten daar nog eens bovenop komen. Voorkom overbelasting! Of je dat nu doet door tijdelijk extra mensen in te huren, door te helpen het werk te prioriteren (en dus ook dingen niet te doen!) of door zelf tijdelijk bij te springen maakt niet uit. Zolang het maar niet ten koste van de medewerker gaat.

 

Leer medewerkers continu verbeteren

 

Het klinkt gek, maar continu verbeteren is een vaardigheid die iedereen kan leren. Continu verbeteren gaat niet alleen over verbeteren doorvoeren voor de klant of het efficiënter maken van processen, maar ook over persoonlijke ontwikkeling. Zorg dat er tijd is om te leren en te reflecteren. Dat kan in het groot, door trainingen aan te bieden. Maar het kan ook al klein, bijvoorbeeld door wekelijks een half uur tijd te nemen voor reflectie op ontwikkelpunten en het delen van successen en fouten.

 

Wil je dat de energie om te verbeteren bij veel mensen stijgt en dat het jou weinig energie kost? Dat gaat je lukken als:

 

  1. het duidelijk is waarom er verbeterd moet worden,
  2. (informele) leiders het goede voorbeeld geven,
  3. er voldoende tijd is om te verbeteren en
  4. mensen ook nog de vaardigheid hebben om continu te verbeteren.

 

Ik beloof je, dan spat de verbeterenergie je al snel om de oren.

 

Lean consultancy Leonie Snijders Meer weten? Neem contact met me op, leonie.snijders@leancg.nl