Hoe doorbreek je een patroon?

4 december 2017

Help! We zitten vast. Vast in een patroon. Hoe kunnen we dit doorbreken? Hoe maken we ruimte voor een nieuwe weg? Het is de worsteling waar teams in organisaties, maar wij ook als individu, mee te maken hebben. Wat moeten we doen om de juiste stap te zetten? Dit keer geeft de herfst het inzicht.

 

Door Anne Vennemann

 

Seizoenspatronen

Verandering is als de wisseling van seizoenen, het proces van zaaien, ontwaken, bloeien en loslaten. Bij het aanbreken van de herfst is het tijd om te oogsten, we plukken de vruchten van dat wat bloeit. Het is ook een moment van reflectie, we laten datgene los wat we niet meer nodig hebben. En dat gaat niet van de een op de andere dag, dat heeft tijd nodig. Zoals de boom haar bladeren verliest, één voor één. Zo maakt het loslaten van het oude plaats voor het nieuwe. Of je nu je gedrag wilt veranderen, de cultuur binnen een organisatie of een huidige werkwijze; het vraagt dat je de huidige situatie kent en durft los te laten wat niet meer werkt.

 

Van loslaten naar zaaien

(H)erkenning en loslaten is één, focus op waar je naar toe wilt is twee. Zoals Socrates zou zeggen:

“The secret of change is to focus all of your energy, not on fighting the old, but on building the new.”

Als je eenmaal doorhebt dat het tijd is om oude patronen te veranderen, dan rijst de vraag waar wil je naar toe? Wat ga jij volgend jaar aandacht geven om tot bloei te laten komen. Want dat wat aandacht krijgt groeit. Een stip op de horizon zorgt ervoor dat je weet waar je naar toe wilt. Een doel, een richting is belangrijk om de juiste stappen te zetten. De inspanningen die je verricht, gaan bijdragen aan dat wat je wilt bereiken. Zoals we binnen Lean zo mooi zeggen, verbeter dat wat je moet verbeteren en niet wat je kan verbeteren. Focus dus.

 

Van groei tot bloei

En dan.. na het maken van de plannen breekt de periode aan van doen. Het is tijd voor actie. Belangrijk, elke stap is er eentje in de goede richting. Sommige stappen leiden direct tot succes. Misstappen geven weer input voor wat de volgende keer anders moet. Af en toe stilstaan en het proces wat water, urghm aandacht, geven. Het gaat je helpen om te ontdekken wat werkt en niet werkt en laat je inzien hoe je stapsgewijs het doel bereikt. Het is een continu proces van zaaien en oogsten, plannen en acties, van fouten leren en successen boeken. Zodat we oude patronen loslaten en nieuwe wegen inslaan. Van groei tot bloei.

 

Welk plantje ga jij zaaien om te oogsten?