Een compliment op zijn tijd, verblijdt!

1 november 2017

Nog nagenietend van een festival loop ik terug naar mijn auto. Eenmaal op de parkeerplaats kom ik onverwacht een oud-collega tegen. We spreken elkaar kort. Twee dagen later ontvang ik ineens een sms’je van haar met de volgende tekst ‘wat een onwijs leuk en mooi mens ben jij toch!’. 
Door Ashley Wade
 
Zo warm en sprankelend’. Ik word er stil van. Wat een mooi compliment uit onverwachte hoek. Ik weet niet zo goed wat ik hierop moet antwoorden. Het maakt me verlegen, zelfs zonder dat ze erbij staat! En zo stel ik mezelf de vraag wat doet het geven of krijgen van een compliment met mensen?

 

Geven maakt blij

Het compliment is een onderschat maar o zo krachtig middel. Een compliment geeft waardering, zorgt dat de ander zich bewust wordt van zijn kwaliteiten en geeft energie. En….. ze zijn gratis! Toch geven we elkaar niet zo vaak complimenten. Is dat ons ingebakken Hollandse zuinige gedrag misschien? Wie weet! In een training feedback, die ik samen met een collega geef, vragen we aan deelnemers ‘Wat was jouw mooiste werkgerelateerde compliment?’. En dan blijkt dat deelnemers best lang moeten graven om een compliment te noemen. Best jammer als je je bedenkt dat je op een vrij simpele manier iemand kunt waarderen en zijn dag een stuk beter kunt maken! En door geven maak je niet alleen de ontvanger blij, je wordt er zelf ook gelukkiger van!

 

Waardevolle complimenten

Hoe doe je dat dan, een compliment geven? Op zich zijn er geen regels, maar een goed compliment kent wel een aantal kenmerken. Het compliment van mijn oud-collega voldeed aan alle voorwaarden; het was persoonlijk, op het juiste moment, gemeend en onvoorwaardelijk. Een compliment gegeven uit oprechte intenties kan eigenlijk niet fout gaan. En, hoe concreter, hoe beter! Dit helpt de ander om zijn kwaliteiten en positieve eigenschappen beter te leren kennen. Misschien nog moeilijker dan een compliment geven, is een compliment goed ontvangen. Wat ik deed toen ik bovenstaand compliment las? Gelijk een bericht terugsturen waarin stond wat haar compliment met mij deed.

 

Ontvangen is de beste reactie

Veel mensen weten niet hoe ze moeten reageren als ze een compliment ontvangen. Het voelt vaak ongemakkelijk. Het is goed om je ervan bewust te zijn dat de manier waarop je op een compliment reageert, een reflectie is van hoe je over jezelf denkt en wat je belangrijk vindt. Als je weinig zelfvertrouwen hebt, kan het ontzettend lastig zijn om een compliment over jouw goede prestaties te ontvangen. Terwijl het juist belangrijk is om op dat moment goed te ontvangen! Je geeft daarmee een blijk van waardering terug aan de gever. Kortom, als je een compliment ontvangt, zeg dan gewoon ‘dank je wel!’. Mocht niet helemaal duidelijk zijn wat er wordt bedoeld, vraag dan ook door zodat je echt een goed beeld hebt van wat jouw kwaliteit of positieve eigenschap. Een tip: schrijf je complimenten op in een notitieboekje. Fijn om eens door te lezen als je je minder goed voelt en tegelijkertijd ontwikkel je een mooi overzicht van al je kwaliteiten!

 

Wie ga jij verblijden met een compliment vandaag? Alvast een fijne dag voor jullie beiden!