Blog: Speak out loud: leer je onderbuikgevoel uitspreken

22 juli 2017

Stilte. Een ongemakkelijke stilte. De gezichten die jou aankijken spreken boekdelen. Toch is er niemand die zich uitspreekt. De simpele vraag die volgt: ‘Is er iets?’ Een reactie blijft echter uit.

 

Dit is een schets van een situatie die ik steeds vaker tegenkom bij dagstarts. Gevolg: het niet durven uitspreken van gevoelens en gedachten creëert een omgeving waarin we er niet écht voor elkaar kunnen zijn. Dit staat haaks op iets waar wij mensen gelukkig van worden, het hebben van verbinding met anderen. Als dit zo belangrijk is, wat belemmert ons dan om vrij uit te spreken?

 

Door Anne Vennemann

 

Na een aantal gesprekken ontdek ik dat velen van ons geplaagd worden door zinnetjes als: ‘Dit is vast een domme vraag?’ of ‘Ik stel me aan, anderen hebben hier geen last van’ of ‘Straks word ik niet gehoord of begrepen’. Grappig, het zijn precies die gedachtes die mij in de weg zitten bij het schrijven van deze blog. Want, ‘wat zullen anderen wel niet denken?’ Het zijn schaamte en angst die onze grootste én slechtste raadgevers zijn. Gek eigenlijk, want het zijn vaak die woorden die we niet uitspreken, die het belangrijkst zijn. Iedereen weet wat er gebeurt als je niets zegt. Inderdaad, er gebeurt niets! Mensen hebben goede zintuigen, maar kunnen niet ruiken dat je ergens last van hebt. Pas als we dingen benoemen, dan ontstaat de kans om elkaar te helpen. 

 

Brené Brown, raakt de kern in haar TedTalk ‘the power of vulnerability’: ‘Daring greatly means the courage to be vulnerable. It means to show up and be seen. To ask for what you need. To talk about how you’re feeling. To have the hard conversations.’

 

Jezelf uitspreken, hulp durven vragen, benoemen waar je last van hebt of zeggen wat je moeilijk vindt, het zijn kwetsbare momenten. Tegelijkertijd zijn het die momenten, die er het meest toe doen. De dagstart is een uitstekend platform om die gedachtes en gevoelens te delen. Door kwetsbaarheid te tonen wordt er een kans gecreëerd om als team te groeien. Die openheid draagt bij aan elkaar beter leren begrijpen, respecteren en vertrouwen. Zoals Belbin zou zeggen: ‘Nobody is perfect, but a team can be.’ Dus verzamel die moed om je gevoel uit te spreken en te zeggen wat je op je hart hebt. Laat je kwetsbare kant zien, zodat jij samen met je team de volgende stap zet.

 

I dare you! Speak out loud at the next Daily Stand Up.


Anne Vennemann - Lean - Agile