Allereerste Lean Master Black Belts

24 september 2018

Vrijdag 14 september is voor ons een mooie mijlpaal! We hebben onze allereerste Lean Master Black Belt certificaten mogen uitreiken. Deze Master Black Belt (MBB) titel is een kroon en officiële erkenning op jaren Lean ervaring en erkend door het Lean Competency System als level 2 (Green en Black Belt zijn level 1b en 1c). De afgelopen maanden hadden we drie fantastische kandidaten, allen Lean programma manager bij totaal verschillende bedrijven die hun Master Black Belt traject bij ons gedaan hebben: Mark van de Streek van GGZ Drenthe, Tamara Post van woningbouwvereniging Eigen Haard en Marloes Halkes van Philips. Hieronder lees je meer over hun mooie traject en de eisen om zelf Master Black Belt te kunnen worden.

 

Schitterende fouten

In hun MBB traject hebben ze onder begeleiding van Ruud van Schaik naar verschillende onderdelen van hun vak en van zichzelf gekeken. Zo hebben ze allemaal teruggekeken over hun Lean carrière. Wat waren de mooie en de zware momenten? Waar is geleerd door succes en waar is geleerd door schitterende fouten? Sommigen bleken al zeer Lean bezig te zijn, voordat ze ooit van Lean gehoord hadden. Mark woonde zelfs even op zijn Gemba tussen de cliënten in de ouderenzorg. Een van de standaard-vragen die ze voorgelegd kregen, is wat ze op cruciale projecten uit het verleden anders gedaan zouden hebben met de kennis van nu. En alle drie zijn ze de afgelopen jaren van toolgericht meer naar doelgericht inzetten van Lean gegaan. Ze kijken nu allemaal naar de grootste uitdagingen en ambities van hun bedrijf en kiezen dan de juiste interventie, die niet per se uit de Lean-hoek hoeft te komen.

Onderdeel racefiets

Ze hebben goed naar zichzelf gekeken. Waar ze sterk in zijn en waar ze sterker in willen worden. Daarop zijn ze met 5W2H en 5xWhy aan de tand gevoeld en vervolgens met leuke en vaak ook spannende opdrachten aan de slag gegaan. Bijvoorbeeld: ‘Schrijf maar eens zonder enige hulp een missie en een visie van jouw bedrijf.’ Of ‘Kom er achter welk onderdeel van de racefiets past bij de rol die jij wil spelen in je bedrijf.’

Levensloop

Uiteindelijk hebben ze ieder een schitterende presentatie gegeven. Over henzelf, hun carrière en hun mooiste inzichten. Het was voor de examinatoren een feest om deze verhalen te mogen horen en op door te mogen vragen. Een kandidaat liet zelfs haar hele levensloop zien, waarin onder andere naar voren kwam dat ze al op school had leren werken met Kanbans en dat haar waarom-vragen de omgeving af en toe tot wanhoop dreven. En vol trots zijn ze alle drie met vlag en wimpel geslaagd. Deze Master Black Belts kan je bij elk bedrijf neer zetten om vol impact een Lean transformatie te leiden.

Wil je ook Master Black Belt worden?

Je kan Master Black Belt worden als je minstens vijf jaar ervaring hebt met Lean en andere verbetertechnieken, en je momenteel ook zo’n verandering leidt vanuit een programma of vanuit de lijn. Het traject is nog gloednieuw en wordt vaak op maat gemaakt. Voor meer informatie kun je terecht bij Ruud van Schaik, ruud.van.schaik@leancg.nl of de office van LCG.”